04/12 2014

Sådan sikrer du dit hjem mod indbrud og brand i julen

Julen er højtid for hygge og glæde, men desværre også for brand og indbrud i de danske hjem. Der er heldigvis en del, du selv kan gøre for at undgå, at julen bliver ødelagt pga. brand eller indbud, og her giver vi gode råd til, hvordan du bedst sikrer dit hjem mod både ubudne gæster og besøg fra brandvæsenet.

Hvad kan du selv gøre for at sikre din bolig mod indbrud?

Antallet af indbrud stiger med mere en 20 % i årets fjerde kvartal, og indbrudene er særligt koncentrerede den 24. og 25. december. Her står mange huse tomme, og det giver tyvene arbejdsro. Du kan gøre flere ting for minimere risikoen for, at indbrudstyve vælger netop dit hus:

  • Gør det svært for tyven at komme ind med solide døre og vinduer. Og husk at låse, når du tager hjemmefra.
  • Sørg for, at der er oplyst omkring boligen, og tænd lys i huset, når du ikke er hjemme – brug evt. automatiske tænd- og slukure, så det ser ud som om, at du er hjemme.
  • Gem store og dyre gaver af vejen, så de ikke kan ses fra husets vinduer. Og lad ikke emballagen ligge fremme fx i carporten eller skraldespanden, da det vidner om, at der er værdier i huset.
  • Aftal med dine naboer, at I holder øje med hinandens huse, når I ikke er hjemme.
  • Overvej, om du vil have en alarm, der kan være med til at sikre dit hjem mod indbrud.

Hvad kan du selv gøre for at undgå brand?

I de mørke måneder tænder vi danskere masser af stearinlys for at skabe ekstra hygge. De levende lys er imidlertid ikke kun hyggelige – de er desværre også hovedårsag til, at der opstår markant flere brande i december i forhold til en ‘normal’ måned. Også mht. brand kan du selv være med til at beskytte dig selv, din familie og dit hjem:

  • Hvert hjem bør have mindst én røgalarm – endnu bedre vil det være at have en røgalarm i alle rum, hvor familien ofte opholder sig. Husk jævnligt at tjekke, at batterierne virker!
  • Lav dine juledekorationer sikkert, dvs. så flammen fra de levende lys ikke kan få fat i gran eller andet pynt. Det er også vigtigt, at levende lys altid står godt fast på et brandsikkert underlag og på afstand fra fx gardiner.
  • Hold altid opsyn med levende lys, og sluk dem, hvis du forlader rummet – især hvis der er børn i rummet.
  • Lav en regel om, at den, der tænder lyset, også slukker lyset. Og hav altid vand i nærheden, fx en flaske danskvand, da den med sit brus kan sprede vandet.